Monthly Archives: Mei 2010

Masa yang menghampiri

Pejam celik pejam celik…. rupa-rupanya masa yang berlalu semakin banyak, dan masa yang menghampiri semakin menghampiri. Tak sedar jika berada dalam kesulitan atau kesibukan, tetapi apabila ada keluangan, mula nampak jelas akan perkara ini.

Tolak sibuk belajar, buat assingment, riadah, exercise, makan, minum, ibadah, kuliah,  dan lain-lain, tak banyak masa rupanya lagi jika betul-betul tak berdisiplin dengan masa yang ada. Memanglah sekarang masih nampak senang atau mudah, namun bila ia menjadi titik kesibukan, mula rasa tertekan, mula rasa nak komplen sana sini.”eh, macam mana pula benda ni boleh tak siap lagi?” “la, kenapa tak mau buat dari awal lagi….”

Continue reading →

Advertisements

Peringatan pada diri ini…

Dilebarkan sayap penyampaianku di sini,

Kerana hati terasa ingin terus memperingati diri ini mahupun sesiapa agar jangan leka dan alpa

Pada godaan manusia dan dunia,

InsyaAllah

Memberikan kebaikan pada diri, dan sekeluarga Continue reading →

Teguh dan sabarlah

Sesungguhnya…

Manusia tidak akan terlepas daripada ujian Tuhan.

Sesungguhnya manusia akan sentiasa diuji oleh Tuhan

Sesungguhnya manusia sentiasa memerlukan Tuhan.

Sesungguhnya kita, semuanya adalah hamba-hamba Tuhan.

Wahai jiwa yang memerhati…

Perhatikanlah bait tulisan ini

Agar dirimu tabah dan sabar memelihara diri

Continue reading →

Monolog Hati yang lemah…

Segala puji dan kasih kulimpahkan pada Pencipta yang Maha Esa

Segala puja dan puji kulimpahkan padaMu,  ya Tuhan sekalian Alam

Oohh…. sungguh lama tidak aku menulis, mencoret di laman ini. Setelah sekalian perjalanan, onak dan duri yang kulalui, mengharapkan rahmat dan hikmah dariNya, untuk kubawa ke sini.

Sudah berapa lama? Hhhmmm….. entahlah. Hampir 5 bulan aku biarkan ruangan ini sepi tanpa penulis, penghuni dan pengunjung.

Biarlah. Bukannya untuk ditatap sesiapa, sugguh blog ini ditulis oleh diriku pada jiwa yang ingin meluahkan

Continue reading →

5 Fitness Myths You Need to Forget

To be fit you need to stop letting myths like these hold you back.

1. Walking is not as effective as running.
Sure, you’ll burn about twice as many calories running for 30 minutes than walking for 30 minutes. But if a runner and a walker cover the same distance, they burn about the same number of calories. So if you’re willing to take the ‘slow route,’ you’ll likely lose just as much weight. In fact, studies have proved that how long you exercise matters more than how hard you exercise.

2. Exercise increases hunger
It’s a common misconception: If you burn hundreds of calories during a workout, you’ll end up eating more. But research shows that exercise has no effect on a person’s food needs, with the exception of endurance athletes who exercise for two hours a day or more. In fact, research shows that exercise often suppresses hunger during and after the workout.

3. It doesn’t matter where your calories come from
Calories are not created equal. First, some foods (in particular, proteins) take more energy to chew, digest, metabolize, and store than others. Others (such as fats and carbohydrates) require fewer calories to digest and store. Second, different food types have different effects on your blood sugar. Refined carbohydrates (think white bread, cookies, and fruit drinks) raise blood sugar levels dramatically, which encourages fat storage, weight gain, and hunger. Fibrous foods like apples, as well as proteins, raise blood sugar less, making them friendlier to your waistline. Finally, foods that contain a lot of water, such as vegetables and soup, tend to fill the belly on fewer calories, so you’ll stop eating them way before you stop eating more calorie-dense foods.
some studies suggest that over the long term, if you had a choice of eating consistently less or exercising consistently more, exercise would be the better weight-loss choice.

5. There is no best time for exercise
If you’re simply walking to get healthy or take off some weight, it doesn’t matter when you do it, as long as you do it. But if you’re an athlete looking for the best-quality workout, choose the late afternoon, when body temperature is highest. Muscles are warm, reaction time is quick, and strength is at its peak. If you push yourself harder as a result, you will burn more calories.

by Reader’s Digest Magazine

Dah pulang!

Assalamualaikum ……

Akhirnya, setelah selama 4 bulan di perantauan, terlaksana juga diri untuk menyelesaikan urusan LI di Pahang.

Alhamdulillah, segalanya selamat dan selamt jua pulang dari perantauan.

Tapi, tak selesai lagi tugas kat sini! Kena siapkan laporan nak hantar kepada lecturer pulak. Haih…….

Rasa malas, letih, penat dan sekalian ansir2 negative dibuang dan ditolak tepi……

Demi sebuah perjuangan…
Pergi dengan harapan…
Pulang dengan kejayaan…
Amin