Berita akhir zaman ke-6: isu semasa

Tak sanggup dan tak guna daku mengulas akan perkara ini dengan lebih dalam.

Mengapa? Kerana:

  1. Semua orang dah tahu
  2. Tiada apa yang berubah dari dulu sehingga kini
  3. Satu bahagian sentiasa menderita, satu bahagian hanya demontrasi (demonstration= buat pertunjukan) kerana mereka.
  4. Mengulas pada pihak yang dilaknat, dikeji, dikutuk, dihina dan dibinasakan oleh Allah dan Rasul dalam al-Quran, hanya buang masa dan sakit kepala.

Inilah adalah antara sebab mengapa daku agak malas nak ambil tahu dan selalu ambil berat tentang perbuatan pihak yang binasa ini kepada ummat Islam  di  sana. Buang masa fikir akan tindakan mereka yang memang dicela dan dilaknat oleh lidah para Nabi ini.

 

Yahudi, bukan Palestin

Bukan kerana tak peduli akan nasib saudara seIslam, bukan tak ada rasa kemanusiaan kepada orang yang memerlukan pertolongan. Bukan juga kerana tak pernah memikirkan.

Diusahakan juga menghulurkan simpati seperti orang lain. Namun, tidak gah seperti NGO dan apa-apa lagi yang aktiv memerhatikan isu ini.

Tambahan lagi, perkara ini juga telah ramai yang mengusahakan. Telah wujud di serata dunia sama-sama memikirkan dan buat tindakan. Dengan ini, tindakan yang daku lakukan walaupun tidak gah seperti orang lain lakukan, daku tetap mengambil bahagian menghulurkan empati kepada saudara Islam.

(sudah kerja mengajak ummat kepada Allah dan Rasul, tak akan melupakan mereka yang perlukan bantuan?)

 

Tetapi, meratap dan merintih pada keadaan saudara seIslam di sana tidak pernah mencapai matlamat. Tindakan yang tersebar di media nampak berhenti, hakikatnya tindakan yang tidak pernah disebarkan di media banyak lagi yang tak pernah berhenti dan berterusan.

Ummat Islam Palestin, terus menderita dan menderita. Sekiranya daku terus memikirkan ke arah penderitaan mereka, daku lagi menderita daripada mereka.

Kenapa? Kerana mereka saudara yang bagai sebahagian anggota badanku. Jadi, sepatutnya daku lagi teruk keadaannya jika daku terlalu fikirkan ke atas mereka.

Jadi, daku fikirkan positif. Setiap mereka yang dibunuh, dizalimi, dan macam-macam tindakan oleh Yahudi di Palestin, mereka semua syahid di jalan Allah. Mereka semua dipilih Allah untuk syahid, dan mereka sedang bahagia di alam sana. Lagi baik hidup mereka di tempat yang kekal nikmat selama-lamanya, daripada hidup di  dunia ini, yang  suka menipu dan memperdayakan manusia, merosakkan iman dan yakin mereka kepada Allah, sehingga memaksa mereka meniti titian neraka.

Jadi, penderitaan dan kekangan emosi kepada mereka (ummat Islam di Palestin) daku biarkan surut dan larut. Aliran fikir dan risau itu dihulurkan kepada orang Islam yang lain, yang tidak dizalimi seperti mereka.

Mengapa? Kerana tenang sikit kepala ini. Tak adalah tertekan sangat, walaupun hakikatnya, ummat Islam selain warga Palestin itu lagi teruk dan dahsyat diseksa dan dikotak katikkan oleh Yahudi. Mereka terus dibunuh, dizalimi, dirosakkan dan dihancurkan oleh Yahudi.

 

-Eh, mana ada! Kami ok sahaja. Mana ada kaitan dengan Yahudi??

Ya, zahirnya tiada. Tetapi, memang dah lama kena. Sebab apa tak rasa? Sebab mata di hati itu buta. Dibutakan juga oleh Yahudi ini. Mereka menjadikan setiap orang (tak kira ummat Islam atau tak. Yahudi bukan tak tawan orang Islam, mereka nak tawan dunia) tak nampak mereka menjadi mangsa Yahudi.

Daku stop mengulas tindakan mereka ini ke atas manusia satu dunia. Buang masa dan tambah sakit kepala dan hati.

 

Siapakah yang mampu mengancam mereka?

Melihatkan sudut perbincangan manusia dari satu kaum ini makin panjang, maka daku simpulkan di sini.

 

Dari terus berbincang tindakan dan kesan yang berlambak dilakukan, lebih baik beralih bincangkan kepada akar tindakan dan kesan yang berlambak ini.

Siapakah akar tersebut? Ya, sudah tentu tidak lain dan tidak bukan,

Kaum Bani Israel, khusus kepada Yahudi, khusus lagi kepada Zionis.

 

Semua angkara dan impak satu dunia berputar pada hujung jari yang sama. Jari jemari mereka berputar, dunia berlaku seperti mana kehendak mereka.

Akhirnya, jadilah kita seperti hari ini. Iaitu, satu ummat nabi yang tidak pernah kenal Allah dan Nabi, tetapi lebih kenal dan ikut perkembangan dan tindakan kaum Yahudi. Lebih khusus lagi, apabila berbicara luas tentang isu agama, kita lebih kenal tindakan Yahudi daripada Nabi, seperti mereka tuan dan pemandu kita selama ini.

Nauzubillah, moga kita dijauhkan dari kelompok ini.

 

Lalu, siapakah yang mampu membinasakan mereka?

Nak harapkan ummat Islam? Hhmm… rasanya tipis sekali. Ramai dah berjuang, tetapi ramai lagi yang putus asa, harapan, dan terkorban.

Nak harapkan media, teknologi terkini? Lagi tak guna. Mereka ini direka cipta oleh kaum ini. Perkembangan media dan teknologi disebabkan mereka. Mereka peneraju utama dan mereka terhandal dalam bidang ini semua. Buktinya, pernah dengar tersebar berita kehebatan media atau teknologi Yahudi di dunia? Tak pernah bukan? Sangat sulit dan payah sekali nak jumpa.

Nak harapkan pada UNESCO, PBB, atau polis dunia? Yang ini lagi lagi tak boleh diharap. Buang masa tahap dewa. Mereka ini ditubuhkan dan dirancang oleh Yahudi, jadi apa yang mampu dibuat oleh badan ini terhadap tuan mereka. Amat jahil (ganas sikit, bodoh sekali) kepada mereka yang menuding jari ke arah PBB dan lain-lain. Mereka badan pemusnah dan pemain wayang gambar paling handal di serata dunia.

Tak pernah kalah lagi, terus menang mencapai awards itu dan ini.

Jadi, siapa yang layak menghancurkan puak ini?

 

Jawapannya,

Para Nabi Allah sahaja. Mereka sahaja yang mampu memusnahkan dan binasakan kaum ini.

Buktinya, kaum Bani Israel pernah diselamatkan oleh nabi Allah, pernah dimusnahkan dengan doa nabi Allah. Mereka dihina melalui lisan Nabi Allah dan mereka dipuji kerana bersama Nabi Allah.

Nabi Allah ialah tonggak kepada pergerakan mereka. Hanya Nabi Allah boleh memusnahkan atau membina kaum ini.

Sekarang, Nabi Allah telah tiada. Jadi, siapakah yang layak dan seteru utama mampu mengancam mereka? Cari sendiri jawapannya.

Movie still running and never ending….

 

Walau serabut sikit bincang isu dunia, daku tidak lupa ucapkan di sini,

Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Maaf zahir batin, mohon maaf dan silaturrahim.

 

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: